Hongaarse bankrekening, televisie, internet en mobiel bellen in Hongarije

Emigreert u naar Hongarije of heeft u recentelijk een vakantiehuis in Hongarije gekocht, dan bevat deze website een aantal praktische tips. Eerst lezen over hoe u uw emigratie naar Hongarije zelf regelt zonder makelaar of dure emigratie-begeleiding? Ga dan naar Emigratie Hongarije.

Hier leest u hoe ueen Hongaarse bankrekening opent, waar u goed internet regelt en een Hongaars mobiel nummer regelt. De schrijver heeft geen belangen in de hieronder genoemde bedrijven, maar heeft goede ervaring met de aangeboden diensten.

(Geschreven in Maart 2019)

‘Cash is King’ (Contant is Koning)
In Hongarije heeft u niet persé een bankrekening te hebben. Alles kan contant (met csek bij het postkantoor) betaald worden. Wilt u toch een Hongaarse bankrekening? Bij de Raiffeisen hebben ze bij de meeste Hongaarse filialen Engelstalige contracten en dienstverlening. Zij vragen naar bewijs van woonadres (koopcontract, huurcontract of laksiemkaart) en belastingnummer. U kunt kiezen voor een Hongaars belastingnummer of uw Nederlands/Belgische belastingnummer te tonen. Als Nederlander moet u uitleggen dat het Nederlandse burgernummer ook het belastingnummer is.

Internet, kabel of draadloos
Verder wilt u mogelijk internet regelen. Is er geen kabelinternet mogelijk, dan biedt Vodafone Homenet uitkomst. Goedkoop (rond de 17,- euro per maand) en bijna overal in Hongarije bereik. Stekker in een stopcontact steken en u heeft internet waar u maar wilt. Let op: niet alle Vodafone vestigingen kunnen u helpen. Voor de provincies Baranya, Tolna en Somogy kunt u het beste naar Vodafone Pécs in winkelcentrum Arkád (Engelstalige medewerkers!). Dezelfde dag heeft u internet. Is wel kabelinternet mogelijk, dan is in de provincies Baranya, Tolna en Somogy het internet van TARR een aanrader (al voor 9,- euro per maand snel internet!). Binnen enkele dagen heeft u internet.

Hongaarse televisie
Wilt u de Hongaarse taal leren, dan is Hongaarse televisie een aanrader. Dit kan ook via TARR besteld worden. Heeft u geen kabel op uw woonadres, dan heeft T-Home voor 6,- euro per maand een satelliet basispakket. T-Home installeerd gratis een satelliet schotel en gratis het ontvangstkastje. U hoeft niets te weten over het installeren van de satelliet schotel.

Nederlandse en Belgische televisie in Hongarije
Voor Nederlandstalige televisie neemt u contact op met Canal Digitaal (voor Nederlandse televisie) en TV Vlaanderen (voor Belgische televisie). Goedkoopste is dan vooraf aan uw verhuizing het pakket in Nederland of België te bestellen en dan mee te nemen naar Hongarije. Dat vinden deze bedrijven geen probleem.

Mobiel bellen in Hongarije en de rest van Europa
Voor een Hongaars mobiel telefoonnummer waarmee u onbeperkt gratis kunt bellen door heel Europa, gaat u naar Vodafone (rond de 25,- euro per maand!). Wilt u een prepaid telefoonnummer, dan zijn de netwerken van Vodafone en Telenor de beste in Hongarije.