Hongaarse taal

Gaat u naar Hongarije op vakantie of wilt u er komen wonen, dan is het praktisch als u een paar woordjes Hongaars kan spreken. In Nederland is een goede taalschool in Haarlem van beëdigd vertaler Edwin van Schie van de Hongaarse School. Edwin van Schie biedt twee soorten lesboeken aan, waarmee u geheel zelfstandig de taal kunt leren. Mocht u toch graag bijles ontvangen, dan kan dat door Hongaarse les te nemen bij de Hongaarse School of via internettelefoon. In Hongarije is in Debrecen een goede zomeruniversiteit om het Hongaars perfect te leren spreken, lezen en schrijven. Op internet zijn diverse gratis of goedkope taalcursussen te vinden, zodat u beginners Hongaars kunt leren. Het belangrijkste is dat u de correcte uitspraak van iedere letter van het Hongaarse alfabet leert, daarna gaat het leren van de Hongaarse taal een stuk makkelijker.

Op deze pagina vind u websites naar internetcursussen, taalhulpmiddelen, beëdigd vertalers en scholen en universiteiten waar Hongaars gedoceerd wordt. Wij raden het gebruik van online vertaler van Google Translate af en geven daarom een aantal goede alternatieven bij het kopje Woordenboek Hongaars. Verder geven we enkele verwijzingen naar websites over het Rovás; het oude Hongaars, zoals dat op sommige plaatsnaamborden in Hongarije nog te lezen is.

 

Woordenboek Hongaars

Sztaki Hongaars – Sztaki online woordenboek Hongaars naar Nederlands en Nederlands naar Hongaars. Als u op ‘The New Sztaki Szótar’ klikt dan kunt u zelf met een lightsaber de website opnieuw vormgeven.

Webforditas Hongaars – Webforditas online woordenboek Hongaars naar Engels en Engels naar Hongaars. Ook vertaling van en naar andere talen mogelijk, waaronder Nederlands.

Vertalen van zinnen – Nederlandstalige website die de mogelijkheid biedt om complete zinnen te vertalen vanuit het Nederlands naar andere vreemde talen, waaronder het Hongaars.

 

Taalhulp op internet

Getallen in woorden – Hongaarse website waarbij getallen omgezet worden naar Hongaarse woorden. Bijvoorbeeld: 1 wordt dan ‘egy’. Dit is vooral handig bij grote getallen.

Hongaarse grammatica – Engelstalige website over Hongaarse grammatica, uitspraak van Hongaarse letters en woorden waarbij ook uitleg wordt gegeven over woord- en zinsopbouw.

MP3 taalcursus – Gratis te downloaden Book2 taalcursus van Goethe Verlag van en naar ruim 50 talen in MP3 geluidsbestanden, waaronder Hongaars en Nederlands. Voor verdere verdieping kan men lid worden voor een paar euro of het cursusboek bestellen.

Duolingo taalcursus – Duolingo biedt een online taalcursus en app om thuis vanuit uw luie stoel Hongaars te leren.

 

Hongaars leren

Hongaarse School – Hongaars leren in Nederland van een Nederlandstalig vakdocent. Leraar Edwin van Schie is een Nederlandse beëdigd vertaler Hongaars die al ruim twintig jaar Hongaarse les geeft aan Nederlanders en Belgen die willen wonen, werken en emigreren naar Hongarije.

Zomerschool Debrecen – De universiteit van Debrecen in Hongarije biedt speciale zomerscholen aan voor het leren van de Hongaarse taal. Leer professioneel Hongaars in Hongarije.

Thuisstudie Hongaars – LOI Hongaars taalcursus op beginners-niveau. Een taalcursus die online thuis te volgen is met video’s en uitleg over de grammatica in het Engels, met de mogelijkheid om vragen te stellen aan vakdocenten.

 

Nederlands leren voor Hongaren

Holland Suli – Nederlands leren in Nederland voor Hongaren. Behalve lessen Hongaars geeft leraar Edwin van Schie ook lessen Nederlands voor Hongaren.

 

Vertaalbureau’s Hongaars

OFFI Hongarije – Officieel Hongaars vertaalbureau in Hongarije met beëdigd vertalers voor Nederlands, Engels, Duits en vele andere talen naar het Hongaars.

Beëdigde Vertalingen – Vertaalbureau in Nederland voor officiële vertalingen van documenten voor de erkenning en legalisatie in Hongarije.

Onder het kopje Hongaars leren staat de Hongaarse School. De leraar van de Hongaarse School is ook beëdigd vertaler.

 

Historie van het Hongaars

Rovás Nieuws – Hongaars en Engelstalig nieuwsblog over Rovás: geschiedenis, wetenschap, sport, economie, kunst, onderwijs, politiek en hedendaags gebruik van de Oud-Hongaarse Rovás taal in en buiten Hongarije.

Rovás Vertaler – Een Hongaarse website met een vertaalprogramma á la Google Translate maar dan om een woord of bijvoorbeeld uw naam te vertalen naar het Oud Hongaarse Rovás.

Rovás Alfabet – Engelstalige website Omniglot over het Rovás alfabet met hedendaags Hongaars alfabet en Engelse uitspraak ervan en historische achtergrond.

 

Hongaars overig

Hongaarse literatuur – Boeken van Hongaarse schrijvers of boeken over Hongarije, vertaald en besproken. Honderden artikelen en boekbesprekingen, deels voortgekomen uit het Hongaars-Nederlandse magazine Most Magyarul.

Hongarije Magazine – Most Magyarul is een Hongaars-Nederlands magazine dat ieder kwartaal uitgebracht wordt door de Hongaarse School te Haarlem. Het blad wordt gelezen door Nederlanders, Belgen en Hongaren in Hongarije en daarbuiten.

 

Startpagina Hongarije wenst u veel succes bij het leren van de Hongaarse taal.