Makelaar zoeken

Het kopen van een huis in Hongarije is een mooi avontuur. Een Nederlandstalige makelaar in Hongarije kan u begeleiden bij de koop. Op deze website informeren wij u over de gang van zaken, geven tips en vertellen waar u op kunt letten. Een uurtje doorbrengen op deze website is een snelle en wijze voorbereiding voordat u met een makelaar op huizenjacht gaat.

De redactie van deze website wenst u veel plezier bij de zoektocht naar uw droomhuis in Hongarije. Wilt u zonder veel gedoe gelijk beginnen aan uw huizenjacht? Op de pagina Makelaars staat een lijst van officieel geregistreerde makelaars.

We ontvingen deze vraag:
“Waar moet ik op letten bij het kiezen van een Nederlandstalige makelaar in Hongarije?”

Makelaarsvergunning
In Hongarije is het beroep ‘makelaar’ beschermd. Het is verstandig en wijs om eerst te weten wat dit precies inhoud. Zaken doen met een register-makelaar biedt de nodige juridische bescherming. U betaald net zoveel voor een geregistreerde Nederlandstalige makelaar als voor iemand zonder vergunningen. Een uurtje informatie inwinnen kan u veel leed en mogelijk tienduizenden euro’s besparen.

Strafbaar en onbeschermd
Er zijn momenteel bemiddelaars in Hongarije actief zonder vergunning. Met deze website willen we hiervoor waarschuwen. Wanneer u daarmee in zee gaat zijn deze bemiddelaar en u beide strafbaar. Wanneer u vroeg of laat een conflict met de bemiddelaar heeft, is het onmogelijk om naar de rechter te stappen om uw gelijk te krijgen. Ook al stelt een bemiddelaar zich in het begin op als een vriend. Oplichters beginnen altijd vriendelijk.

KVK- en BTW-nummer zijn geen makelaarsvergunning
Een makelaardij in Hongarije dient in het bezit te zijn van een makelaarsdiploma en geregistreerd te staan als ‘makelaar’. Wanneer een bedrijf zich makelaar noemt of in de Hongaarse Kamer van Koophandel ingeschreven staat als makelaar is dat niet genoeg. Het bedrijf dient een vergunningsnummer te kunnen tonen dat vervolgens in het provincie-register na te gaan is.

Vastgoedpartners zijn geen makelaarsvergunning
Een eenvoudige manier voor makelaars om veel onroerend goed aan te kunnen bieden is om partner te worden van een groot Hongaars makelaarkantoor, bijvoorbeeld met Duna House of Otthon Centrum. Dit geeft echter geen garantie voor vastgoed met een goede prijs-kwaliteits verhouding. Een Hongaar heeft vaak andere wensen dan een Nederlander of Belg. Hier gaan we op deze website verder op in. Desondanks wekken dergelijke samenwerkingen met grote Hongaarse makelaardijen veel vertrouwen bij de onwetende huizenjager. Het adverteren van vastgoed van Duna House en Otthon Centrum als vastgoedpartner geeft geen zekerheid dat deze bemiddelaar ook daadwerkelijk een makelaarsvergunning heeft.

Goede recensies zijn geen makelaarsvergunning
Er zijn Nederlandstalige bemiddelaars die al jaren ongestoord bemiddelen bij de koop- en verkoop van Hongaarse vastgoed zonder een vergunning. Enkele daarvan noemen hun bedrijf een Makelaardij. Een deel van hun klanten hebben ze onderdeel van hun vrienden gemaakt door ze te lijmen met gratis diensten. Hierdoor hebben ze tientallen positieve recensies. We weten natuurlijk niet hoe het met het andere deel van hun klanten afloopt.

Slachtoffers van oplichting voelen zich vaak geïntimideerd en durven niet te praten over het gene dat heeft plaats gevonden. Gezien deze mensen niet naar de rechter kunnen, houden zij zich stil uit schaamte. Af en toe durven deze slachtoffers hun verhaal aan iemand te delen, maar men durft het niet aan de grote klok te hangen. Vaak speelt daarbij ook de angst dat opgedane Nederlandse contacten, die in feite onderdeel zijn van de vriendenkring van de makelaar, hun verstoten en alleen komen te staan. Dit is een illusie, want er zijn buiten die vriendenkring nog tienduizenden Nederlanders en Belgen waarmee u contact kunt hebben. Maar wanneer u geen Hongaars spreekt en u zich geïntimideerd voelt, denkt u er alleen voor te staan. Daarbij ontbreekt de bescherming van de Hongaarse overheid. Een dergelijke bemiddelaar heeft vrij spel.

Vriendschap is ook geen makelaarsvergunning
Het kopen van een huis in Hongarije is een mooi avontuur. Zeker wanneer een bemiddelaar zich opstelt als een ‘vriend voor het leven’ of wanneer u een binding ervaart omdat deze bemiddelaar ook een Nederlander of Belg is. De taak van een makelaar is om u goed te informeren over de koopprocedure en u daarbij te begeleiden. Niet om uw vriend te worden. Levenslange service bestaat niet. Geen enkel makelaarskantoor kan uw leven lang u met alles helpen. Trap daar niet in. Wanneer een bemiddelaar ineens uw ‘vriend’ niet meer is, dan heeft u geen poot om op te staan. Een makelaar moet geld verdienen om te kunnen eten en zich te kunnen kleden.

Blijf zakelijk. Gezellig uit eten of een drankje is prima, maar laat u niet verblinden door een ‘vriendschap’. Vraag naar een vergunning en wanneer deze niet getoond wordt, moet u heel ver van dergelijke personen blijven. Het kopen van een huis in Hongarije kost geld. Niets kan gratis of onbeperkt. Op deze website gaan we in op makelaars die beweren gratis of onbeperkt uw leven lang u met alles te zullen helpen. U betaald de bemiddelaar altijd zijn loon. Het is prettig te tevoren te weten wat zijn of haar loon daadwerkelijk is. Leg alles tevoren vast. Alleen contracten zijn rechtsgeldig in Hongarije. Mondelinge overeenkomsten bestaan niet in Hongarije.

Een geregistreerd makelaar kan bij eventuele misstanden worden aangesproken, maar een oplichter zonder makelaarsvergunning komt overal mee weg. Een makelaarsvergunning geeft geen garantie dat zaken perfect verlopen, maar u kunt wel bij de rechter aankloppen als diensten niet volgens afspraak geleverd worden.

Verborgen gebreken
In Hongarije hoeft de makelaar de verborgen gebreken aan een huis niet aan een koper te melden. De makelaar is op geen enkele manier aansprakelijk wanneer een huis achteraf ernstige gebreken vertoond.

Bijvoorbeeld: kapot gevroren leidingen, defecte elektriciteit, lekkages, vocht in de muren.

Tips bij het bezichtigen van een Hongaars huis
Het is dan ook verstandig om zelf dit onderzoek vooraf aan de koop van een huis in Hongarije te verrichten of laten verrichten. Veel onderzoek kunt u zelf doen. Vraag vooraf aan de koop een moment om de leidingen en elektriciteit te controleren.

Vocht in muren is eenvoudig op te merken, ook als er overheen geschilderd is, door temperatuur verschillen in de muur boven en onder. Met name met leem zijn eventuele vochtproblemen eenvoudig waar te nemen.

Mocht u een huis op een regenachtige dag kunnen bekijken, doe dat! U kunt dan snel lekkages en eventuele problemen in de afwatering waarnemen.

Voel u niet bezwaard om meerdere keren het huis te bezichtigen met de makelaar. Die krijgt er namelijk goed voor betaald door u.

Hongaars koopcontract voor een huis in Hongarije
Wanneer u niet de kans heeft om het huis tevoren te inspecteren op gebreken, laat dit dan in het koopcontract vermelden. Normaal staat er in het koopcontract dat u het huis gezien heeft en het koopt zoals het is. U doet daarmee afstand van uw rechten. Dit is geen probleem als u het huis tevoren geïnspecteerd heeft of laten inspecteren.

Aan de andere kant, raden wij de verkoper na inspectie altijd in het koopcontract te laten vermelden dat u het gezien heeft en het huis gekocht wordt zoals het is. Dat voorkomt veel problemen met de koper achteraf.

Waarom een makelaar?
De makelaar is er om u te helpen bij het zoeken naar uw droomhuis in Hongarije. Het beroep makelaardij is in Hongarije een beschermd beroep. Het kopen van een huis via een gecertificeerd makelaar biedt u de nodige juridische veiligheid bij eventuele geschillen. Daarnaast beschikt een officiële makelaardij over gedegen vakkennis en heeft een netwerk van juristen, advocaten en branche-genoten die u zorgeloos kunnen begeleiden bij de koop van uw huis in Hongarije, emigratie en eventueel de start van uw eigen bedrijf of andere onderneming in Hongarije.