Wat kost een makelaar?

Een andere veelgestelde vraag is:
“Wat kost een Nederlandstalige makelaar in Hongarije?”

Hongaarse makelaar
In Nederland en België spreken de meeste mensen een tweede of derde taal, zoals Engels of Duits. In Hongarije en met name het Hongaarse platteland is daar veel minder sprake van. Ook al kunt u zich uitstekend redden met Engel of Duits en soms een taalvakantieboekje als Wat&Hoe Hongaars of ANWB Hongaars, bij het kopen van een huis in Hongarije moet u weten wat er gezegd wordt.

Een Hongaarse makelaar biedt geen service. Deze verzamelt huizen in een portefeulle en heeft als taak een koper te vinden. Eenmaal bij de notaris/advocaat zit het werk van de Hongaarse makelaar erop. Vaak ontbreekt het aan kwaliteit en vakkennis, gezien de opleiding van de Hongaarse makelaar beperkt is tot kennis van de Hongaarse wetten. De wetgeving is de afgelopen twintig jaar onder invloed van de Europese Unie voortdurend in ontwikkeling. Vaak is van bijscholing geen sprake. In totaal kost de Hongaarse makelaar de koper en verkoper in totaal tussen de 2% en 5% van de koopsom. In dat geval heeft u ook absoluut geen makelaar nodig.

Nederlandstalige makelaar in Hongarije
Een Nederlandstalige makelaar is er niet alleen voor een huizenaanbod, maar is een vertaler van de Hongaarse taal en cultuur. Sommige Nederlandstalige makelaars bieden een betaald of onbetaald service of nazorg-pakket na de koop van een onroerend goed uit hun aanbod. Zorg ervoor dat u tevoren weet wat u betaald. Sommigen vragen naast de kopers-courtage ook geld voor nazorg.

Met nazorg of service wordt bedoelt:

  • begeleiding bij de overschrijving van elektriciteit, gas en water;
  • vertaling van het koopcontract in het Nederlands of een andere taal die u begrijpt;
  • controleren of het vastgoed daadwerkelijk op de nieuwe eigenaar is overgeschreven;

Sommige makelaars zien de volgende zaken ook als onderdeel van nazorg of service:

  • begeleiding bij het voldoen van de overdrachtsbelasting na de koop van Hongaars vastgoed;
  • begeleiding bij de aanvraag van een verblijfsvergunning voor langdurig verblijf in Hongarije of emigratie.

Het laatste punt wordt soms ook “immigratie-begeleiding” genoemd. Totale werkzaamheden zijn opgeteld tweemaal een paar uur, maar sommige makelaars vragen er 1.000,- tot 2.000,- euro of meer voor. Sommige websites geven gratis uitleg over hoe u deze zaken helemaal zelf kunt regelen. Is niet moeilijk.

Altijd prijs vragen op papier
Vraag tevoren naar de kosten en laat deze kosten ook vastleggen in een contract tussen u en de makelaar. In Hongarije zijn alleen schriftelijke overeenkomsten en contracten geldig. De Hongaarse wetgeving erkend geen mondelinge overeenkomsten.

Gezien de extra service die een Nederlandstalige makelaar verzorgt, dient de Nederlandstalige makelaar ook andere tarieven te hanteren. De courtage van de Nederlandstalige makelaar van de koper en verkoper in totaal zijn tussen de 5% en 10% van de koopsom. Dit lijkt een hoog percentage, maar kijkend naar de hoogte van de prijzen van vastgoed en de werkzaamheden die verricht worden, ontvangt u veel diensten voor uw geld, in de Nederlandse taal.

Gratis makelaars bestaan niet
Mogelijk komt u met een pensioen of uitkering naar Hongarije. Veel mensen met een uitkering begrijpen niet dat een makelaar geen geldboom in zijn tuin heeft. In dat geval bent u sneller vatbaar voor de ‘gratis makelaar’ of de ‘makelaar met levenslange service’. Wanneer een makelaar zegt geen kosten in rekening te brengen voor begeleiding bij de koop van een huis in Hongarije of u uw hele leven gratis helpt, dan dient de makelaar op een andere manier zijn geld te verdienen.

De wijze waarop Nederlandstalige makelaars de kost verdienen is totaal verschillend:

Het meest gebruikelijke onder de Nederlandstalige makelaars is dat de makelaar een percentage vraagt van beide partijen: van koper en verkoper.
De makelaar ontvangt alleen een honorarium van de verkoper. De koper denkt dan gratis diensten te ontvangen, maar betaald door de koop van het huis dit honorarium aan verkoper terug. Gezien de verkoper denkt dat alle kosten bij hem komen te liggen, kan dit de verkoper afschrikken om het huis in het aanbod van de makelaar op te laten nemen.
De makelaar ontvangt een courtage van de koper. Een makelaar kan dit doen om zo makkelijker huizen in zijn aanbod te ontvangen, omdat de verkoper denkt geen kosten te betalen. Het grote nadeel wat de verkoper over het hoofd ziet is dat de kosten die direct bij de koper komen te liggen, de koper kunnen afschrikken.
Een vierde mogelijkheid is dat de makelaar de huizen vlak vóór de koop tussen koper en verkoper wegkoopt, om deze daarna voor een hogere prijs dan de originele verkoper wenste het te verkopen aan koper. Dit gaat als volgt in zijn werk:

  • de koper doet een aanbetaling van het vastgoed aan de makelaar,
  • de makelaar koopt het huis van de aanbetaling,
  • vervolgens wordt er een afspraak gemaakt bij de advocaat,
  • de koper koopt het huis van makelaar.
  • Dit neemt bij elkaar enkele weken in beslag. Uiteraard betaald u daarmee aanzienlijk meer voor het huis dan de oorspronkelijke prijs. Deze manier is ook niet eerlijk. Vaak zegt de makelaar of bemiddelaar in kwestie gratis te zijn of deze rekent een luttel tarief om u te misleiden.

De manier om er zeker van te zijn dat u niet onterecht teveel betaald voor Hongaars vastgoed is te vragen aan de makelaar of u het direct van de eigenaar koopt. Vraag voordat u huizen gaat kijken met een makelaar op welke wijze de betaling van de koopsom plaats vind. Als u het geld van de koopsom aan de makelaar moet betalen, weet u natuurlijk nooit hoeveel geld de verkoper daadwerkelijk gaat ontvangen. Het beste is als u de verkoper direct betaald of aan de advocaat. Betaal de verkoper altijd direct, wanneer een deel van de koopsom buiten het contract om betaald wordt.

Het is mogelijk dat de makelaar de eigenaar van een Hongaars huis is. Dit heeft niets te maken met het verdienmodel waarbij de makelaar het vastgoed koopt met de aanbetaling in een tijdsbestek van enkele weken. Het huis is In dat geval al maanden of jaren in bezit van makelaar. In dit geval betaald u de makelaar de koopsom. Een makelaar kan tevoren vertellen of het eigen vastgoed is of vastgoed van een andere verkoper is. Sommigen vermelden dat direct bij het aanbod. Dit is het meest eerlijk. Het belangrijkste is dat u een goede prijs voor het huis betaald.

Tip: Vraag altijd tevoren naar de ‘kosten koper’. Deze bestaan uit: advocaatkosten, makelaarskosten en de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is voor de meeste objecten 4% van de in het koopcontract vermelde koopprijs.

Onbeperkte service bestaat niet
Een makelaar is gedurende en na uw huizenjacht vaak een eerste aanspreekpunt als u vragen heeft. Informatie is vaak kosteloos, maar wanneer een makelaar in de auto moet stappen en ergens bij aanwezig moet zijn, kan dat niet gratis. Auto’s rijden in Hongarije nog niet op water en een makelaar moet ook eten. Alles heeft een prijs. Het verschilt wat een makelaar in rekening kan brengen als urentarief. Laat tevoren alle zaken duidelijk vastleggen in een overeenkomst. Een makelaar of bemiddelaar kan zich opstellen als een ‘vriend’ of ‘sinterklaas’ die uw hele leven voor alles klaar staat, maar dit is niet realistisch. Wanneer de ‘vriendschap’ met een makelaar voorbij is, is hij zijn levenslange service ook vergeten.

Aanpak van vastgoed-toeristen
Een makelaar kan ook nooit gratis zijn. Bij Nederlandstalige makelaars is het gebruikelijk dat de bezichtigingen niet in rekening worden gebracht. Een makelaar staat niet te springen om “vastgoed-toeristen” rond te rijden. Vastgoed-toeristen zijn mensen die de diensten van de makelaar misbruiken om gratis een hele dag vermaakt te worden met bezichtigingen. Makelaars in Hongarije houden een zwarte lijst bij om dergelijk misbruik van diensten te voorkomen. Wanneer u niet direct van plan bent om te kopen, dan kunt u de makelaar dit voorleggen met een voorstel om de uren te vergoeden. Hierdoor hebben zowel u als de makelaar een leuke dag. U krijgt gedurende dit soort toeristische huizentrips ookveel nuttige informatie.

Hongaarse advocaat, Engels of Duits
Voor de zelfde kennis over de Hongaarse wet kunt u ook terecht bij een Hongaarse advocaat. Ook spreken maar weinig advocaten in Hongarije een tweede taal. Let erop bij uw keuze van een Nederlandstalige makelaar in Hongarije, dat de advocaat waar het koopcontract wordt opgesteld ook een taal spreekt die u kunt begrijpen.