Nederlanders en Belgen in Hongarije

Sinds de jaren negentig begonnen Nederlanders en Belgen zich te vestigen in Hongarije. Eind jaren negentig kwamen de eerste Nederlandstalige makelaars naar Hongarije. Deze vestigden zich:

  • in de Baranya, rondom Pécs;
  • midden Hongarije, omgeving Csemo en Cegléd;
  • bij het Tiszameer.

De makelaars trokken naar deze regio’s duizenden Nederlandse en Belgische vakantiegangers en migranten. Het gemiddelde aantal jaren dat de naar Hongarije geëmigreerde Nederlanders en Belgen bleven wonen was tussen de vijf en twintig jaar. Het zelfde aantal jaren geldt voor het in het bezit hebben van een vakantiehuis in Hongarije.

Korte geschiedenis van Nederlandse makelaars in Hongarije
In de jaren negentig is Mahog KFT met makelaars Roland van der Waarden en Csaba Rumi gestart en zijn daar tot 2015 actief gebleven. Csaba is nu advocaat in Budapest, terwijl Roland geniet van zijn leven als pensionado. Een aantal bekende namen in de loop der jaren zijn makelaar Anton Wetters van Hungarian House and Tourism en makelaar Van Jaarsveld van Elado Properties. Minder bekend is Adrie Estate, omdat zij zich naast de Nederlanse markt zich hoofdzakelijk op de Britse markt. Veel later, in 2013 richtte Vincent Eggermond het bedrijf Droomhuis Hongarije Makelaardij op en in 2014 Marc Nijhuis het bedrijf Mecsek Makelaardij, beide in het zuidwesten van Hongarije. Het jaar 2015 was een bewogen jaar. Zo startte Sivert Arends in die periode met een nieuw Thuis in Hongarije en trachtte daarmee hoofdzakelijk de minder gefortuneerden te bereiken. Sinds oprichting doet deze makelaar op correcte wijze zaken met zowel de verkopende en de kopende partij. Vincent Eggermond nam afscheid van Droomhuis Hongarije Makelaardij in 2015 en richtte in 2016 Eigen Huis Hongarije op. De laatste werd in 2019 overgenomen door Mart Hendriksen. Van Jaarveld doet goed zaken in Csemo dankzij krant en televisie. Momenteel zijn Adrienne van Adrie Estate, de heer Van Jaarsveld, Sivert Arends, Anton Wetters en Marc Nijhuis de enige officieel geregistreerde Nederlandstalige makelaars in Hongarije.

De zwarte bladzijdes van Nederlanders in Hongarije
Verder zijn er talloze andere namen die zich uitgaven als makelaar, maar gedurende de jaren niet over de makelaarspapieren beschikten. Een bekend voorbeeld van televisie is “makelaar Kees”. Hij was te zien in het televisieprogramma Ik Vertrek, waarbij Sjaak en Irma van Dijk een blind een huis kochten, zonder vertaling van het koopcontract. Daarna nam Kees de vlucht, maar zoals eerder, probeert hij weer voet aan de grond te krijgen in Hongarije…

Eén van de meest beruchte makelaars was de heer Van den Ploeg van Toesjee. Deze was te zien met zijn kasteeltje in Droomhuis Gezocht, de eerste aflevering in Hongarije. Deze liet huizen die zijn klanten kochten en betaalden op naam van zijn vrouw zetten. Pas na jaren renoveren en verbouwen kwamen klanten erachter dat zij dit speciaal voor mevrouw Van den Ploeg deden. Een Itialiaan heeft in 2018 het bedrijf met zijn onovertroffen reputatie overgenomen.

Ten zuiden van de Baranya is van 2005 tot 2019 een bemiddelaar actief onder de naam Honed Imexma. Deze werd men name bekend omdat deze register-makelaars op het internet (sociale media en fora/forum) aanviel dat deze ‘nep-makelaars’ zouden zijn. Achteraf bleek deze bemiddelaar wel als bedrijf geregistreerd te zijn, maar niet over een makelaarsvergunning te beschikken. Tevens bleek de persoon in kwestie geen enkele officiële betrokkenheid te hebben bij de onderneming. Een blamage…!

 

De natuurrijke Baranya
Centraal gelegen is de academische hoofdstad en culturele hoofdstad van Hongarije: Pécs. Let op, we hebben het hier niet over het Oostenrijkse Wenen dat in het Hongaars Bécs genoemd wordt. Het betreft hier een kleinere en Hongaarse variant, met een concertgebouw, opera, diverse musea, rijke historie, mooie architectuur, gezellige winkelstraten en leuke restaurantjes. Pécs is momenteel een studentenstad en met name in 2018 ontwikkeld het bedrijfsleven in rap tempo. Daarbij verplaatsen mensen van het platteland zich naar de rand van de stad en die in de stad naar de dorpen rondom.

De Stierenvallei
Oorspronkelijk was de Stierenvallei niet bereikbaar voor Nederlanders met een jagerspaviljoen, een horeca (theehuis), herenhuis en een boswachterij. In de omgeving bevinden zich tevens een jachtkasteel en een depot van staatsbosbeheer De Zeven Paarlen Beek. Het jachtpaviljoen is sinds de jaren negentig van een Duitse grootgrondbezitter die in de omgeving ook een nationaal vliegveld bezit. Het theehuis heeft een rijke en adelijke historie. De eigenaar van het theehuis is gepensioneerd en droeg het over aan een Nederlandse familie, waarmee toen een goed contact was. Deze heeft om gezondheidsreden het van de hand moeten doen. Tevoren hebben zij er het kenmerkende grote rode dak op gezet. Het wacht op een nieuwe bestemming.

De cultuurrijke Tolna
De Valleienstreek is het berggebied van de provincie Tolna. De Tolna werd vroeger gezien als een rijkere provincie dan de Baranya, gekenmerkt door mooie authentieke woonboerderijen. Mede dankzij de academische en bestuurlijke rol van Pécs, de provincie-hoofdstad van de Baranya, staat nu de Baranya meer centraal.

De Hollandse wijnheuvel
In de jaren negentig en nul (2000 tot 2010) hebben een aanzienlijk aantal Nederlanders een (wijn)huis gekocht in Simontornya en omgeving. De heuvel ten zuidwesten van Simontornya is bekend geworden als de Hollandse Wijnheuvel (Holland Hegy), gezien het grote aantal Nederlandse families dat daar een huis of vakantiewoning heeft gekocht. Ongeveer een derde woont er permanent. De Hongaren begrepen niet precies waarom de Nederlanders daar zo massaal neerstreken en er is ook niet een Nederlandse makelaar actief. Mogelijk heeft het te maken met het heuvelachtige landschap dat de Nederlander in het buitenland zo bekoord, de hartelijkheid van de Hongaar en de voortreffelijke wijnen die de heuvel voortbrengen.

Midden Hongarije
Ook in de jaren negentig vestigde zich een makelaar in centraal Hongarije. Huizen en met name de “tanya” (boerderij in het buitengebied) kostte in die tijd enkele duizenden guldens/euro’s. Deze makelaar, Ted van den Ploeg, ook bekend van televisie, namelijk de eerste Droomhuis Gezocht, de eerste aflevering in Hongarije, de man met het jachtkasteel, had een negatieve invloed op de omgeving. In samenwerking met bijvoorbeeld Bela in Csemo bouwden aan hun toekomst. Ted is met stille trom vertrokken uit Hongarije en Bela heeft in 2018 nu achttien strafzaken te verdedigen. Dit is het topje van alles dat op de Poesta met de Nederlanders en Belgen gebeurt is. Veel Hongaren in die omgeving denken dat Nederlanders letterlijk “domme zakken met geld zijn”. Momenteel zijn de huizen, met name van Nederlanders, in de omgeving van Csemo veel duurder dan in andere gebieden.

Tiszameer en het Bükk-gebergte
Eind jaren negentig en begin het jaar nul (2000-2010) zijn er enkele Nederlandse families neergestreken in het Bükk-gebergte. In totaal schat men het aantal op ongeveer vijfhonderd verschillende Nederlandse achternamen.