Oplichtersgids

We verzamelen naar aanleiding van ervaringen van Nederlanders en Belgen de werkwijzen van makelaars/oplichters. Ook geven we tips om oplichting te voorkomen.

 

 

Tips.

Laat u niet ophaasten door een makelaar. Geloof niet alleen in mooie woorden, maar onderzoek alles zover u kunt.

In Nederland of België is het gebruikelijk om via een derdenrekening een betaling van een huis te doen. In Hongarije zijn er genoeg redenen om dit juist niet zo te doen. Er zijn makelaars die willen dat u via de bankrekening van de advocaat of via de bankrekening van de makelaardij de betaling of aanbetaling doet. Op die manier kan de makelaar 10 tot soms 75 procent van de koopsom in ontvangst nemen. Weet tevoren wie de verkoper is en betaal direct aan de verkoper na ondertekening van een door de advocaat opgesteld koopcontract. De advocaat kan een kadasteruittreksel opvragen met informatie over de eigenaren, het vastgoed, eventuele schulden en claims. Tip: vraag kadaster informatie voordat u gaat onderhandelen. Dan staat u sterker.

Als het niet nodig is, machtig dan nooit een makelaar.

Als de makelaar in kwestie geen makelaarsregistratie heeft of een actieve inschrijving bij de Hongaarse Kamer van Koophandel, doe dan geen zaken of betaal deze makelaar na afloop niet. Raadpleeg ‘Makelaarsonderzoek Hongarije‘ voor meer info over de actieve Nederlandstalige makelaars in Hongarije.

 

Belangrijke informatie.

Als een makelaar gemachtigd wil worden
Er zijn makelaars die zeggen dat het opstellen van een koopcontract en eventuele voorbereidingen een maand of langer in beslag nemen. Dit doen ze, zodat u ze wil gaan machtigen voor het ondertekenen van een koopcontract. U laat daarmee iets ondertekenen wat u zelf niet gelezen heeft.

Het laten opstellen van een koopcontract kan bij een Hongaarse advocaat binnen één uur, waarbij u kunt kiezen alleen een aanbetaling te doen en later de rest.

Een huis in het binnengebied kopen kan in één dag. Een tanya (boerderij in het buitengebied) kan ook in één dag gekocht worden, alleen volgt er na ondertekening van het koopcontract een zes maanden durende procedure.

Nu kan het zijn dat u uit uzelf een persoon, bijvoorbeeld een makelaar, wil machtigen. Dit hoeft geen probleem te zijn. Vraag tevoren de tekst van het koopcontract om dit te laten vertalen. Alleen de originele Hongaarse tekst of de tekst van een beëdigd vertaler is rechtsgeldig.

Er zijn makelaars die doen alsof ze jurist zijn. Trap daar niet in. Zij zeggen dat hun mondelinge of schriftelijke vertaling rechtsgeldig is. Ga niet met dergelijke partijen in zee als blijkt dat ze zich jurist noemen en dat als reden gebruiken om u zonder een tekst van een beëdigd vertaler te laten ondertekenen. Wij adviseren dat u gebruik maakt van een onafhankelijk vertaalbureau, bijvoorbeeld de OFFI.