Thermaalbaden en kuuroorden

Hongarije
Hongarije heeft een relatief dunne aardkorst waardoor het aanboren van thermaalwater minder kostbaar is dan in de rest van Europa. Hierdoor is het land bezaaid met kuuroorden en wellnesscentra.

Verschil tussen wellnesscentra en kuuroorden
De begrippen wellness, thermaalbaden en kuuroorden worden door sommige mensen door elkaar heen gebruikt.

Wellness
Wellness heeft te maken met een gezonde staat van het lichaam en geest. Een wellnesscentrum is daarom gericht en beschikt over diverse faciliteiten om tot rust, ontspanning en een goede gezondheid te komen.

Thermaalbad
In een wellnesscentrum kan een thermaalbad bevinden met heilzame mineralen. In Hongarije bevinden zich ook zelfstandige thermaalbaden zonder andere wellness faciliteiten. Het kunnen binnen- en buitenbaden zijn. Ieder bad heeft zijn eigen samenstelling van mineralen en temperaturen. Het water komt van honderden meters diep, waarbij geldt: hoe dieper, hoe warmer.

Kuuroord
Een kuuroord is medisch en in Hongarije meestal aangesloten bij een ziekenhuis of zorginstelling. Het doel van een kuuroord is het bevinden in een rustige omgeving met professioneel medisch personeel, fysio en apparatuur voor lichamelijk herstel. Men wordt daarbij voor enkele weken opgenomen en blijft er dan ook slapen.

Wellness is voor Janos met de Pet
Wellness is in Hongarije voor het gewone volk. Het is geen sjieke of dure aangelegenheid. Het bezoeken van een thermaalbad kost in Hongarije tussen de 1.000 en 3.000 forint (tussen de 3,- en 10,- euro). Verder is het dan mogelijk dit uit te breiden met een massage op afspraak van een half uur voor 3.000 forint en een sauna-pakket. Soms zijn de sauna’s erbij inbegrepen. Bij bijna ieder kuurbad is ook een Bufé met patat, hamburgers, gyros, pizza’s, salades, bier, wijn, frisdranken en fruitsappen.

Buitenbaden in de zomer
Een wellnesscentrum beschikt meestal over thermaalbaden en chloorbaden. In de zomer (juli en augustus) zijn de buitenbaden bij de wellnesscentra open. De buitenfaciliteiten worden in Hongarije “strand” (uitspraak: stront) genoemd. Deze zijn zeker het bezoeken waard. Leuk om alleen of met het hele gezin naar toe te gaan. Soms zijn er waterglijbanen, golfslag en waterfontijnen. Kinderen zijn in Hongarije goed opgevoed, dus daar heb je in de regel weinig last van.

Gratis bezoek en kortingen
Het is mogelijk om een doktersrecept van de Hongaarse huisarts te krijgen om een wellnesscentrum gratis te kunnen bezoeken. Nu zijn de tarieven wel zo bescheiden en Hongarije al zo voordelig, dat het bijna niet de moeite is om daar achteraan te gaan. Maar goed, voor de koopjes- en voordeeljagers de volgende informatie. Redenen voor korting zijn:

  • studenten;
  • 65-plussers;
  • gehandicapten;
  • bezoek na 2 uur s’middags.

Deze kortingen zijn niet bij alle wellnesscentra en thermaalbaden van toepassing en verschillen ook in hoogte.

 

De bovenstaande tekst is van ‘Startpagina Hongarije – www.startpaginahongarije.nl’.