Tips bij uw huizenjacht in Hongarije.

Bereid u goed voor op uw huizenjacht door het lezen van tips en informatie op internet. Met name de websites met tips over het “kopen zonder makelaar” bevatten zinvolle en praktische informatie om zelfstandig op pad te gaan, op zoek naar een huis in Hongarije.

Tips vooraf aan uw huizenjacht in Hongarije:

  1. Reserveer geen overnachtingen of verblijf bij Nederlanders of Belgen. In het algemeen kosten die veel meer en zij weten lang niet zoveel als de lokale Hongaarse bevolking.
  2. Maak een lijst van alle huizen, maar dan ook alle huizen, die u interesseren. Schrijf ernaast of uw wensen voldoende zijn, bijvoorbeeld: rust, mooie omgeving, thermaalbad in de buurt, openbaar vervoer aanwezig, mogelijkheid voor kabel-internet, etc. Op die manier kunt u eenvoudig wegstrepen wat niet uw geld waard is. U kunt het immers maar één keer uitgeven.
  3. Kijk bijvoorbeeld door middel van Google Maps hoe ver in kilometers en tijd een winkelstad of goed ziekenhuis van uw te bezichtigen huizen af ligt. In een stad betaald u drie maal zoveel als in een dorp vijftien kilometer verderop. Een dorp dertig kilometer van alle voorzieningen is spotgoedkoop, maar u verrijdt dan jaarlijks vijfhonderd euro brandstof. De kosten van de auto zelf niet meegerekend en de minimaal zestig uur in de auto alleen voor boodschappen niet meegerekend. Dus wie slim is, gaat niet in de stad (ook voor de rust), maar er ook niet te ver vanaf.

Tips voor uw huizenjacht als u al in Hongarije bent:

  1. Als u onderweg getipt wordt door een Nederlander of Belg voor een bepaald huis of een bepaalde makelaar, wees dan op uw hoede. Iedereen handelt uit eigen belang. Nederlandse en Belgische makelaars hebben met veel Nederlanders en Belgen afspraken, dat wanneer ze klanten aanbrengen, en met name kopers, zij daar een beloning krijgen. Duizend tot tweeduizend euro is niet vreemd. Hier betaald u dus als koper zelf aan mee…
  2. Controleer altijd of de zaken die in huizenadvertenties beloofd zijn, ook daadwerkelijk kloppen. Met name Nederlanders, Belgen en Nederlandse makelaars overdrijven graag. Rij zelf van het huis naar de diverse genoemde zaken. Afstanden naar winkelsteden, thermaalbaden en andere voorzieningen zijn in werkelijkheid vaak dubbel zo lang. Als dat zo is, waar liegen deze mensen dan nog meer over…?
  3. Openbaar vervoer is voor niet iedereen even belangrijk. Toch zult u mogelijk eens gebruik kunnen of willen maken van een lokale busverbinding. In de weekenden en met name zondag zullen er minder bussen rijden. Kijk vooral doordeweeks hoeveel bussen er gedurende een paar uur voorbij komen.
  4. Bent u sterk afhankelijk van internet en telefoon van uw mobiel? Zet dan op uw lijstje om bij ieder Hongaarse huis waar u komt even het bereik te controleren. Bij lemen woningen is het bereik buiten vaak beter dan binnen. Geen zorgen, dit is op te lossen met routers. Als u liever geen of weinig straling van internet en telefoon in uw leef- en slaapvertrekken wenst, dan bieden lemen huizen dé uitkomst.
  5. Hoe reageren de honden? Veel Hongaren hebben honden. In het begin kunnen de honden van de buurhuizen blaffen. In een rustige en vriendelijke omgeving zal dit na enkele minuten afzwakken en zullen de honden verder gaan met hun dagelijkse bezigheden (lees: slapen). Is er veel spanning in een dorp, dan kan dit na een kwartier blijven aanhouden.
  6. Praat iemand slecht over een ander? O, wat zijn die Hollanders toch vol goede bedoelingen om u te waarschuwen (niet dus)! Ze doen dit alleen uit eigen belang. Wie slecht praat over een ander, doet dit om zijn eigen huis te verkopen. Geloof niets tot u bewijs ziet. Schrijf voor u zelf direct op wie wat zegt over de ander. Gaat u zoeken op internet, ontdekt u vaak het tegendeel.
  7. Vraag altijd naar een kadasternummer van het huis. Daarmee kunt u controleren of u zaken doet met de eigenaar! Doet dit niet bij mensen die zich opwerpen als “jurist” maar uitsluitend bij officieel geregistreerde advocaten. U kunt ook zelf naar het kadaster. Een Hongaar heeft een soort Digitaal Portaal om zelf deze zaken op te vragen, wat goedkoper is. Vraagt u het bij het kadaster, dan kost het een paar tientjes. Dat maak allemaal niet uit! Vraag het altijd. Als u het zelf vraagt bij het kadaster, bent u van niemand afhankelijk. Zo wordt u nooit belazert. Deze tip is het aller belangrijkste. Doet u een aanbetaling aan een partij die geen eigenaar is, dan bent u uw geld (lees: duizenden euro’s) kwijt. Een makelaar kan u vertellen dat iemand eigenaar is, maar veel eigenaren controleren dit zelf niet. Vraag dus altijd het kadasternummer. Neem geen genoegen met een vlotte blik op een document. Zelf controleren!

We blijven deze tips uitbreiden. Kent u anderen die op huizenjacht gaan in Hongarije, stuur dan een link van deze pagina aan hen door.

 

 

Startpagina Hongarije

Startpagina Hongarije is een informatie website met informatie over het wonen en leven in Hongarije. Gaat u op vakantie in Hongarije, wilt u er gaan wonen of wie weet het kopen van een huis.... alles is mogelijk. Speur eerst deze onafhankelijk informatie website af. Dit is een particulier initiatief zonder bindingen met enig bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *