Weer Hongarije

Verschillen tussen de regio’s
In 2018 vroor het in het noordoosten en midden Hongarije (Bükk, Eger en Poesta) maar liefst 20 graden onder nul, terwijl het in Zuidwest Hongarije (Baranya, Tolna en Somogy) op dat moment 12 graden vroor. In de zomermaanden is het in de regio Bükk, Eger en Poesta erg heet. De koude windstroom vanuit het Mecsek-gebergte zorgt in het zuidwesten van Hongarije voor een klimaat dat men ook wel omschrijft als ‘mediterraan’. Het klimaat van de Poesta en het noordoosten van Hongarije is een landklimaat.

[hier komt binnenkort een weerkaart met iedere dag opnieuw het weer van Hongarije van vandaag en morgen]

Met dank aan Weer Hongarije.

Het weer in Hongarije
Hongarije heeft jaarlijks ruim 2.000 zon-uren met milde winters. Het land wordt gekenmerkt in een verscheidenheid aan landschappen en daarmee ook verschillende klimaten. Er is voor ieder wat wils.

De lente begint in Hongarije midden maart tot midden juli met temperaturen van 18 tot 28 graden. Hongarije heeft in het algemeen een lage luchtvochtigheid, waardoor warm niet benauwd aanvoelt. Tezamen met de herfst is de lente de beste tijd van het jaar voor buitenwerk: de tuin, zaaien en oogsten, schilderen, klusjes, houthakken, enzovoort. Hou daarmee rekening als u een grote klus of renovatie moet (laten) doen. Goede klussers hebben een wachtlijst van tenminste 3 maanden.

De Hongaarse zomer met temperaturen van 30 tot 38 graden zijn van midden juli tot eind augustus. De meeste Hongaren werken dan zo min mogelijk buiten of genieten onder de veranda of onder een parasol op het terras.

De herfst in Hongarije begint ergens eind oktober. De periode na augustus tot eind oktober kan gezien worden als een tweede lente of het nazomeren, met temperaturen zoals in de lente: 18 tot 28 graden. Het herfstweer zoals we dat in Nederland kennen, begint eind oktober, maar voelt lang niet zo koud en nat als in Nederland. De nazomer en herfst bieden perfecte kansen voor dagjes uit of om bepaalde klussen te (laten) doen. Het is ook de tijd dat er geoogst wordt. Dus wijnmakers en palinkastokers worden in deze tijd van het jaar actief.

Koude winter-periodes kunnen koud zijn, maar duren maximaal twee tot drie weken, waarbij het soms 5 tot 15 graden onder nul kan vriezen. Omdat de luchtvochtigheid in Hongarije veel lager is dan in Nederland, voelt het veel minder koud aan dan het in Nederland zou aanvoelen. De gevoelstemperatuur verschilt met soms met 10 graden. Hierdoor is het goed mogelijk dat u in de winter buiten in het zonnetje kunt zitten in een t-shirt. In december en januari is het de tijd voor de traditioneel Hongaarse varkensslacht. Tegenwoordig gebeurt dat diervriendelijker dan twintig jaar geleden. Het is een mooie ‘happening’ en alles van het varken wordt gebruikt. Iedereen helpt mee bij het maken van worsten, gehakt, pörkölt, goulash en dat onder het genot van Hongaarse specialiteiten met warme wijn en palinka.

 

De weerkaart op deze pagina is met dank aan ‘Het Weer in Hongarije – Hetweerinhongarije.nl’ en de tekst is van ‘Startpagina Hongarije – Startpaginahongarije.nl’.